vineri, 13 ianuarie 2012

Ce ai face ca asistent social?

Ca şi asistent social ai de a face cu tot felul de cazuri şi situaţii, în care eşti pus în fata unor dileme atit etice cât şi legale. Vă cer opinia in acest sens, mai ales a asistentilor sociali.

Pentru a respecta confidenţialiatea cazului nu voi da nici un fel de date concrete despre copil şi familia sa.

Acum câţiva ani copilul intră în nişte anturaje dubioase de pe strada, începe sa fure bani din casă, continuă  să vândă anumite lucruri din casă, pentru a-şi face bani pentru ţigări etnobotanice. Tatăl il disciplineaă de câteva ori motiv pentru care, copilul găseşte un motiv în plus ca să plece de acasă.
După o buna perioadă în care familia este în atenţia instituţiilor, beneficiiind din plin de servicii de consiliere la domiciliu, se ia decizia ca pentru siguranţa copilului acesta sa fie gazduit temporar de catre un centru. Dat fiind situatia descrisa mai sus, se instituie masura plasamentului în regim de urgenţă, măsură prin care se suspendă drepturile şi obligaţiile părintesti ale părinţilor asupra copilului.

Mama copilului nu se poate supune regulilor şi găseşte tot felul de superfugii pentru a se întâlni cu copilul. Îşi asteaptă copilul la poarta şcolii, altă dată prin intemediul colegilor de clasă stabileşte întălniri cu copilul în oraş departe de centru. Sună la telefonul centrului în nenumarate rânduri şi dă o altă persoană, chemind la telefon un alt copil, ca apoi să îşi poata chema propiul copil.
Iţi pui intrebarea dacă faci bine ca interzici mamei sa îşi vadă propiul copil, dar pe de altă parte mama este un factor destabilizator pentru copil.

Ce solutie să gaseşti ca, copilul sa stea acasă ca unul normal?, să-l faci să înteleagă ca plantele etnobotanice sunt pentru distrugerea lui? să înţeleagă că dacă a plecat de acasă nu este sigur că se mai şi intoarce? Cum să-i faci pe părinţi să uite de cele intimplate si să le ia de la zero?

3 comentarii:

  1. mie mi se pare ca psihoterapia ar fi o solutie extrem de pertinenta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc de interesul arătat pentru această postare dar, imi poti spune te rog cine esti?

      La ce te referi prin pshioterapie? Doar cu copilul sau şi cu părinţii?

      Deşi s-au discutat cu el şi cu parinţii acestuia cu citiva pshiologi. Pina acum nici un rezultat

      Ștergere
  2. Buna Ovidiu,

    Din ce am citit in cazul tau, nu gasesc nici o informatie prin care parintii ar avea un comportament neadecvat pentru copil. Ai mentionat doar de disciplina din partea tatalui. (sper ca tatal nu este abuziv).
    problema principala este copilul care are nevoie de interventii multiple (incearca sa intelegi ca nu esti tu persoana care-l poatedermina pe copil sa renunte la etnobotanice si stabileste legaturi cu alti specialisti in functie de nevoile pe care le-ai gasit la el: psiholog, consilier scolar). Stabileste-ti reteaua de asistenta sociala (institutii competentesaintervina in caz si specialisti competenti). spre ex: te poti interesa cum este situatia lui scolara si sa colaborezi cu direiginta. discutiile cu dansa te vor ajuta sa vezi pe ce fagas se indreapta copilul. El trebuie sa aiba timpl ocupat cu activitati constructive. Terapia de grup, de asemenea o consider benefica.
    In ceea ce-i priveste pe parinti eu nu-i vad ca fiind problema princilpala. este un avantaj ca mama vrea sa colaboreze. din ce ai prezentat in caz, nu mi se par a fi parinti abuzivi sau iresponsabili.

    RăspundețiȘtergere