duminică, 18 martie 2012

Actele care trebuiesc făcute la naştere

După ce s-a născut fetita una dintre primele responsabilităţi ale proaspătului tătic ii să se ocupe de actele copilului, dar şi cele ale mamei (care mai trebuiesc pentru internare)

Pentru certificatul de naştere îi nevoie de următoarele documente:

1.buletinele de identitate ale părinţilor (în original)
2. certificatul de căsătorie (dacă există)
3. livretul de familie

Toate aceste documente se duc la compartimentul de înregistrare a naşterii. Acolo se află un registru care este pe jumătate completat de către personalul de la sala de naşteri.
În funcţie de aglomeraţia de la ghişeu eliberarea certificatului de naştere se face în termen cuprins între căteva ore şi păna la o zi de la depunerea copiilor după actele părinţilor.

La maternitatea din Oradea, aceste 2 birouri se află la parter, aproape de lifturi, fiind poziţionate unul lângă altul. 
Faptul că biroul de eliberări certificate de naştere, din cadrul Primăriei Oradea, s-a adus în cadrul maternităţii a scutit părinţii de un drum în plus. Mai ales în cazul părinţilor de etnie rromă când aceştia nu mai ajungeau la primărie, întâlnindu-ne apoi cu tineri de 16, 17 ani care nu aveau eliberat un certificat de naştere, cu un CNP.
Îi felicit pe cei care au luat o astfel de decizie, dar poate s-ar mai putea face un pas în direcţia aceasta. Tot în cadrul maternităţi s-ar putea muta un birou care să preia dosarele pentru alocaţiile de stat.(actual în cadrul ASCO)

 Sau când vine vorba de a da bani de la bugetul statului, atunci ne facem că nu avem soluţii de eficientizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu